ישראל היא המדינה של כולנו וכולנו אוהבים אותה ומחוברים אליה. אך כאשר אנו פועלים לדאוג לעתידינו הכלכלי אנו מונחים ע"י שיקולים רבים אשר אהבת המקום לא תמיד רלוונטית להם. תשאלו, אז מה כן?
מרבית המשקיעים והמשקיעות יחפשו השקעה יציבה, בטחון, תשואה גבוה והגשמה ומימוש עצמי. הכל כדי ליצור לנו ולמשפחותינו עתיד כלכלי טוב יותר אשר יבוסס על מגוון מקורות וסוגי הכנסה. במאמר זה נתמקד בחלק מהסיבות המרכזיות אשר נבדקות ע"י משקיעים ומשקיעות תוך התייחסות על קצה המזלג למצב הנתון בישראל ובחו"ל.
בשל ההתמקדות שלנו ב-Lublininvest היא בפולין, ההתייחסות הספציפית תתייחס לפולין ובמידת הצורך לעיר לובלין בה אנו משקיעים ומלווים משקיעים נוספים.
ישראל למה לא?
אתייחס לחלק מהסיבות אשר הופכות את ישראל למקום שאינו כדאי לביצוע השקעות נדל"ן ע"י משקיעים פרטיים ומוסדיים:
- מחירים – מחירי הדיור בישראל מצויים ברצף עליות של יותר מ- 10 שנים. רמת המחירים הגבוהה (אשר ממנה נגזרת בין היתר התשואה הנמוכה) מגבילה משקיעים רבים בשל ההון הרב הנדרש לטובת ביצוע ההשקעה.
- מיסוי – המיסוי של הרכישה ולאחר מכן השבח למשקיעים גבוה בצורה משמעותית מהמקובל במדינות רבות בעולם. בישראל הצהירה הממשלה על צעדים רבים אשר מטרתם להוציא משקיעים משוק הנדל"ן וכך היא פועלת. בשל שינויים תכופים במיסי המקרקעין הוודאות של המשקיעים נפגעת והיכולת לתכנון עתידי מוגבלת (וכל זאת מבלי להזכיר את "הכניסה" של מס הכנסה לתחום ע"י מיסוי עסקאות אקראי במקרקעין).
- תשואה – רמת המחירים הגבוהה בצירוף עלויות המס, עלויות חומרי הבניין (מונופולים והצורך לייבא מרכיבים רבים) ועלויות העובדים הזרים (ע"י הטלת עלויות רבות על המעסיק אשר בסופו של דבר מגולגלות על כולנו) – גורמים לתשואות נמוכות (בנוסח המנומס) ולחוסר כדאיות לכניסה של משקיעי נדל"ן לתחום.
חו"ל (בדגש על פולין) למה כן?
גם כאן אתייחס לחלק מהסיבות אשר גורמות למשקיעים להשקיע בחו"ל תוך התמקדות ביתרונות השקעה זו:
- מחירים – בעיניים ישראליות מדובר ברמות מחירים נמוכות משמעותית מהמוכר לנו בישראל. במחירים של 250,000 עד 450,000 ₪ ניתן לרכוש דירות משופצות באזורים טובים. ההון הראשוני הנדרש נמוך יחסית ונמצא בטווח התקציב של משקיעים ומשקיעות רבים.
- מיסוי – בשונה מהמוכר לנו בישראל, בפולין לדוג' קיימת מערכת מס אשר מטרתה הינה לגבות מס ולא ליצור מכשולים ולשמש ככלי פוליטי וכלכלי להתמודדות עם המשקיעים והמשקיעות. מס הרכישה בפולין הנו מס קבוע בגובה 2% (בדירות יד 2) מס השבח יהיה 19% במכירה בפרק זמן של 5 שנים מיום הרכישה ולאחר 5 שנים קיים פטור מלא (ללא קשר לכמות הדירות שבבעלות המוכר/ת) ובאופן כללי המגמה הנה לעודד השקעות.
- תשואה – המחירים הסבירים אליהם מצטרפות עלויות מס נמוכות וידועות מראש וכן מיקומה של פולין במרכז יבשת אירופה מה שמאפשר ייצור ואספקה של חומרי גלם ממקורות רבים ותוך תלות נמוכה בייבוא או במונופולים וגם הקרבה לאוקראינה אשר ממנה מגיעים לפולין כ- 1.7 מיליון עובדים לתחום הבניין והתשתיות, מאפשרים למשקיעים ולמשקיעות להנות מתשואה יציבה של החל מ- 6% (בהתייחס לנכסים שעברו השבחה).
סיכום:
לכל משקיע ומשקיעה שיקולים רצונות ותוכניות משלהם, בשנים האחרונות הפערים והסיבות להעדיף השקעה בחו"ל על פני השקעה בישראל גדלו בצורה משמעותית ולא בכדי כספים רבים יוצאים מישראל לטובת ביצוע השקעות ברחבי העולם. בסופו של יום מטרת ההשקעה היא לקיים את רצון המשקיע/ה ובכדי להגשים רצון זה בסיכון מינימלי ופרק הזמן הקצר ביותר נדרשים המשקיע/ה לבחון את החלופות בזכויות מגדלת בכדי לקבל החלטות מושכלות. כולנו מכירים "משקיעים" רבים שמחפשים במשך שנים ארוכות את השקעת הזהב שלהם.
ניתן ללמוד דרך משקיעים אלו כי החשש מהצעד הראשון משתק ולפחות מניסיוני מי שלוקח/ת החלטה לקפוץ למים – כבר עשה צעד ענק לטובת הגשמה אישית תוך דאגה לעתידו/ה הכלכלי ע"י יצירת אפיק הכנסה שאינו תלוי ביכולתו/ה לקום כל בוקר לעבודה.
ט.ל.ח